Daylan Mühendislik | Doğalgaz Isı Sist. Mekanik Montaj İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.


DOĞAL GAZ HAKKINDA BİLGİLER

DOĞAL GAZ NEDİR?

Doğalgaz zehirsizdir: 

Doğalgazın en önemli özelliklerinden birisi zehirsiz olmasıdır. Doğalgazın solunması halinde zehirleyici ve öldürücü etkisi yoktur. Ancak ortamda çok fazla birikmişse teneffüs edilecek oksijen azaldığından dolayı boğulma tehlikesi vardır. Bu yüzden şehre dağıtmadan önce gaza PALGAZ tarafından koku verilmektedir. Böylece ortamda gazın varlığını hissetmek mümkün olmaktadır. 

Doğalgaz havadan hafiftir: 
Doğalgazın diğer önemli bir özelliği havadan hafif olmasıdır. Dolayısı ile hava içinde yükselme eğilimindedir. Gaz kaçakları hava ile karışmadan önce yükseklerde toplanır. Bu yüzden havalandırma bacalarından kolaylıkla dışarı atılabilirler. 
Doğalgaz kuru bir gazdır: 

İçinde su buharı bulunmaz. Bu özelliği dolayısıyla dişli bağlantılarda kurumayan sızdırmazlık malzemeleri kullanılmalıdır. Doğalgazın ısıl değeri: Doğalgazın ısıl değeri hava gazına göre daha fazla, tüp gaza göre daha düşüktür. Bu sebeple hava gazından doğalgaza dönüşen ocaklarda yemekler daha çabuk pişebilecektir.

Doğalgaz çevreyi kirletmeyen yakıttır: 
Çevreyi kirleten üç ana faktör doğal gaz dumanı içerisinde bulunmamaktadır. Bunlardan birincisi kükürt oksitlerdir. Bu madde duman gazındaki ve havadaki nemle, sülfrik aside dönüşür. Böylece hem kazan borularını, hem de asit yağmurları ile çevreyi aşındırır ve tahrip eder. Ayrıca solunması halinde insanlar için zehirleyici etkisi vardır. İkincisi is ve uçan kül parçacıklarıdır. Özellikle kömür yakılması halinde çevreye yayılan bu katı parçacıklar temizlik ve insan sağlığı açısından son derece zararlıdır. Ayrıca kazan yüzeylerini kaplayarak verimi ve ısıl kapasiteyi düşürürler. Üçüncü faktör ise yanmamış gazlardır. Bunlar içinde özellikle karbonmonoksit belirli dozlara ulaştığında öldürücü etkisi olan son derece zararlı bir maddedir. Her üç zararlı da doğal gaz yanma ürünlerinde <<< bulunmamaktadır. 

Yanma ürünleri içinde bulunan ve çevreye zarar veren bir başka bileşen de Azotoksitlerdir Nox. Azotoksitler fiziksel rahatsızlıklara, gözlerde yanmaya ve yüksek dozda bulunduğunda boğulma hissine neden olur. Yanma ürünleri içinde NOx oluşumunun ana nedenlerinden biri yanma sıcaklığının yüksek olmasıdır. Doğalgaz ocak sıcaklıkları yüksek olup, NOx emisyonu da, eğer önlem alınmazsa, diğer yakıtlara göre daha az olmakla birlikte yine de önemli mertebededir. 

Bu yüzden doğalgaz kazanlarında Nox emisyonunu düşürmek için yanma odasına alev soğutma çubukları yerleştirilmiştir.

Doğalgaz kazanları yüksek verimlidir: 
Doğalgazlı kazanlarda ısıl verim de yüksektir. Bir kazanın ısıl veriminin yüksek olması, kazanı terk eden duman gazlarının sıcaklığının düşük olmasına bağlıdır. Fuel oil veya kömür yakılması halinde, daha önce sözü edilen, kükürt oksitlere bağlı asit korozyonu nedeniyle duman sıcaklıkları fazla düşürülmez. Halbuki doğalgazda böyle bir sorun olmadığından daha verimli kazanlar yapmak mümkündür. 

Doğalgaz ekonomiktir:
Bütün bu temizlik, depolama, yakıt hazırlama ve kül atma maliyetleri gözönüne alınırsa, doğalgaz yakılmasının gerek yatırım, gerekse işletme maliyetlerinde önemli kazançlar sağladığı söylenebilir. Yapılan bir çalışmaya göre doğalgaz yakılması halinde sadece işletme giderlerinde fuel oile oranla yıllık tüketiminin %1'i mertebesinde bir tasarruf sağlanmaktadır. Kömür olması halinde bu kazanç çok daha yüksek olacaktır.

Kazan verimlerindeki artışlar da dikkate alındığında doğalgazın diğer yakıtlara göre en az %10 mertebesinde ilave işletme ekonomisi sağladığı söylenebilir

DOĞAL GAZ TEHLİKELİ Mİ?

Çok sık gündeme gelen  doğalgaz ölümlerinin sebepleri hakkında gerekli bilgiler tüketiciye aktarılmamaktadır. Bir takım yanlış hükümlerin verildiği bu konuya , elimizden geldiğince açıklık kazandırmak ve toplumu bilgilendirmek adına sitemizde böyle bir yazıya yer vermek ihtiyacını hissettik.

 

   Yazılı ve görsel medya, toplumu bu ölümlerin önüne geçmek için neler yapılması gerektiği konusunda uyarmaktan ziyade olaya çok farklı boyut kazandırmaktadır.  Tüketicinin; diğer enerji kaynaklarından daha güvenli, daha ucuz ve daha temiz bir enerji kaynağı olan doğalgazdan uzaklaştırılmasına yönelik yayınlar yapmaktadır.Bunun  topluma hiçbir fayda sağlamadığı ortadadır.

 

    Aslında Tüp Gazlı (LPG)  Şofben zehirlenmesi, Kömür Sobasından  zehirlenme ve Doğalgaz zehirlemesinin  ölüm sebebi bakımından birbirinden hiçbir farkı yoktur.

 

    Kömür ve LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı) gibi, Doğalgaz da Fosil Yakıt diye tabir ettiğimiz yakıt türlerinden bir tanesidir. Fosil yakıtların yakılması sonucunda açığa çıkan ürünlerden bir tanesi de, CO2(Karbondioksit) dir. Eğer yanma için gerekli olan Oksijen (Mahal havası) gerekli miktarda sağlanamaz ise yanma ürünü olarak CO2  (Karbondioksit) yerine CO (Karbonmonoksit) açığa çıkar ki; işte bizim için hayati önem taşıyan zehirlenmelerin sebebi burada yatmaktadır. Yani yakıt olarak ; LPG (Tüp Gaz)  , Kömür veya doğalgaz da kullansak eğer yanmanın meydana geldiği ortama gerekli havayı sağlayamaz ve yanma ürünlerini sağlıklı bir şekilde dış ortama atamıyorsak, CO (Karbonmonoksit)  tehlikesi ile karşı karşıyayız demektir.

 

   Isınma ve sıcak su temini için dizayn edilmiş çeşitli cihazlar kullanmaktayız.Özellikle ısınmak için; Kömürlü Soba,Doğalgaz Sobası ve Kombiyi bireysel olarak çok yaygın kullanmaktayız. Sıcak su temini amacı ile de yine Kombi ve Şofbeni yaygın olarak kullanmaktayız.

 

    Yakıt olarak kömür kullandığımız sobadan, güvenli bir şekilde ısı alabilmemiz için, sağlıklı bir baca sistemine ve ortama gerekli oksijeni sağlayacak bir havalandırma tertibatına muhakkak ihtiyaç vardır. Eğer, baca sistemimiz sağlıklı değil ise ve de ortama gerekli havayı sağlayamıyorsak; genellikle baca çekişini kötü yönde etkileyen lodoslu havalarda CO (karbonmonoksit)

zehirlenmelerine ve çok acı sonuçlarına katlanmaya devam etmemiz kaçınılmaz bir gerçektir.

 

    Aynı şekilde, LPG yada Doğalgaz ile çalışan ve atık gazı, bir baca vasıtası ile dış ortama atan sıcak su temini amaçlı yada ısınma amaçlı kullandığımız Bacalı Şofbenler ve Bacalı Kombiler içinde aynı durum geçerlidir.

 

      Ayrıca gazla çalışabilen, yanma için gerekli havayı özel bir baca sistemi sayesinde dışarıdan temin edip, yanma ürünlerini de cebri olarak direkt dışarıya atabilen yakıcı cihazlarda var ki; bunları Hermetik Cihaz adı altında sınıflandırıyoruz. Bu tip cihazlarda ise CO (Karbonmonoksit) zehirlenmesi gibi bir durum, usulune uygun montaj yapıldığı sürece mümkün değildir.

 

      Yani CO zehirlenmesi ihtimali olan yakıcı cihazlar, bacalı cihazlar diye sınıflandırdığımız  yanma için gerekli havayı bulunduğu ortamdan sağlayan ve yanma ürünlerini de bir baca ile dışarı atmak mecburiyetinde olan cihazlardır.Bu sebepden dolayı, bacalı cihazlar belirli emniyet tertibatlarını üzerinde bulundurmak zorundalardır. Cihaz üreticileri de bunu dikkate alıp belirli standartlar çerçevesinde bacalı cihazları imal etmek zorundadadırlar. Bacalı cihazlarda bulunması gerekli baca gazı sensörlerinin pek tabidir ki olayda rolü çok büyüktür. Bu sensör normalde baca çekişi olmadığında durumu algılayıp,direkt yakıcı cihazı kapatma rolü üstlenir. Sensör iptal edilir yada kalitesizliğinden ötürü görevini yerine getirmez ise, kaçınılmaz acı sonun bir sebebi olabilir.

 

     Doğalgazla çalışan cihazlarda; Cihazın,Sistemin kurulmasının,Doğalgazın kullanılmasının gerekli denetimleri yapılmaktadır. Halen E.P.D.K (Enerji Piyasası Denetleme Kurumu) vasıtası ile Doğalgaz kullanımı olan bölgelerde Gaz Dağıtım Firmaları ve bunlara bağlı çalışan Yetkili Doğalgaz firmaları Doğalgazın taşınmasından, cihazlarda yakılıp atık ürünlerin dışarıya atılmasına kadar olan süreçlerin tümünde denetim ve kontrol mekanizmasının içindedirler. Doğalgazın kullanılabilmesi adına kurulan tüm sistemler baştan sona tam bir denetim ve kontrol mekanizmasına tabi bulunmaktadır. Buna karşılık diğer Enerji Kaynaklarının (Tüp Gaz, Kömür v.s.)

konutlarda bireysel olarak kullanımında hiçbir kontrol mekanizması mevcut değildir. Zaten CO zehirlenmelerinden dolayı ölümlerin istatistiki sonucuna bakıldığında, doğalgaz'dan kaynaklanan ölümlerin diğer yakıtlardan kaynaklanan ölümlere oranı yok denecek kadar azdır.

 

      Doğalgaz ölümlerin sebepleri irdelendiğinde  ; Doğalgaz hatlarına sonradan müdahale edilmesi, baca bağlantılarının yanlış yapılması ve baca sensörlerinin iptal edilmesi, havalandırmaların kapatılması gibi insan kaynaklı hatalarla karşılaşmaktayız.

 

 

SONUÇ OLARAK;

 

-Tüketicinin bilinçlendirilmesi adına çok büyük rol üstlenen yazılı ve görsel medya ; çok daha güvenli, kontrol mekanizması olan, temiz,ucuz,kesintisiz ve çevreci doğalgaz tüketiminden toplumu uzaklaştırmak yerine, eğitici bilgiler aktararak tüketiciyi doğru bilinçlendirmeli,

 

-Mümkün olduğunca güvenilirlik adına imkan dahilinde bacalı cihazlar yerine hermetik cihazlar tercih edilmeli,

 

-Yakıcı cihaz seçiminde; marka,kalite ve servis hizmeti çok iyi araştırılmalı,

 

-Doğalgaz tesisat yapımında ilgili gaz kurumundan Sertifikalı,özellikle konusunda uzman Mühendislik Firmaları tercih edilmeli,

 

-Mevcut Doğalgaz Tesisat ve cihazlarına ilgili Gaz Kurumundan sertifikalı firmalar ve servisler haricinde hiçbir şekilde müdahale edilmemeli ve ettirilmemeli,

 

-Bacalı cihazların bulunduğu mekanlarda bulunan havalandırma kesinlikle kapatılmamalı ve CO dedektörleri kullanılmalı,

 

-Bacalı cihazların bağlı bulunduğu bacalar rutin aralıklarla ehliyetli kişilerce kontrol ettirilmeli,

 

-Yakıcı cihazlara belirli periyodlarda yetkili servislere bakım yaptırılmalı,

 

 

Bu konulara hassasiyetle yaklaştığımızda Doğalgazı  gönül rahatlığı ile kullanabiliriz.

 

 

Daha temiz , güzel ve güvenli yarınlar dileğiyle...

 

HAKAN DAYLAN

    (Mak.Müh.)

NEDEN TAM YOĞUŞMALI KOMBİ?

Her büyüklükte konutta kullanabilme imkanı.

 

Doğalgaz tüketiminde normal kombiye göre %20 tasarruf sağlar.

Satandart kombiye göre yoğuşmalı kombi için ödediğiniz fiyat farkını 1-2 yılda kazanıp daha sonra kara geçersiniz.

Yoğuşmalı kombiler düşük emilsyon değerleri sayesinde çevreyi daha az kirletirler.

Bugün bir çok Avrupa ülkesinde yoğuşmalı kombi kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

Bünyesinde kullanılan eşanjör yapısının paslanmaz nitelikte olması daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Ülkemizde de yeni çıkan "Enerji Verimliliği Yasası" na göre bu yönde düzenlemeler yapılmaktadır.

ÜRÜNLER

VAİLLANT KOMBİLER

VAİLLANT KOMBİLER

VAİLLANT KOMBİLER

İncele

PROTHERM KOMBİLER

PROTHERM KOMBİLER

İncele

DİĞER KOMBİLER

DİĞER KOMBİLER

İncele

PANEL RADYATÖRLER

PANEL RADYATÖRLER

PANEL RADYATÖR

İncele

KAZAN SİSTEMLERİ

KAZAN SİSTEMLERİ

MERKEZİ SİSTEM ISITMA SİSTEMLERİ

İncele

KLİMALAR

KLİMALAR

KLİMALAR

İncele

RADYANT ISITICILAR

RADYANT ISITICILAR

RADYANT ISITMA

İncele

ISI POMPASI

ISI POMPASI

ISI POMPASI

İncele

VRF SİSTEMLER

VRF SİSTEMLER

VRF KLİMA SİSTEMLERİ

İncele

ŞOFBEN

ŞOFBEN

GAZLI HERMETİK ŞOFBEN

İncele

ELEKTRİKLİ KOMBİ

ELEKTRİKLİ KOMBİ

ELEKTRİKLİ KOMBİ

İncele

ELEKTRİKLİ SU ISITICI

ELEKTRİKLİ SU ISITICI

ELEKTRİKLİ SU ISITICI

İncele